gototopgototop
Thursday 17 October 2019
 

O Πέτρος Μήτσου είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ε.Ε.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, καλωσορίζει τον κύριο Πέτρο Μήτσου στη θέση...

Έναρξη εργασιών για την αξιοποίηση και προστασία της μνημειακής ελιάς στη Στρογγυλή Κέρκυρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, με αφορμή την ανάδειξη του υπεραι...

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

  Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου...

Συμμετοχή της ΕΕΕ στις εκδηλώσεις της 155ης επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ...

155η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία μετά την υπογραφή της συνθ...

  • Διαφήμιση

Εκδήλωση στο Brindisi

 

 

Εντυπωσίασε η "ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ" με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο Brindisi της Ιταλίας.


Η τιμητική πρόσκληση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Μπρίντιζι μας έφερε στις 3/9/2010 να ταξιδεύουμε από την Πάτρα προς το Μπρίντιζι της Ιταλίας, δεκαοκτώ άτομα, για να παρευρεθούμε και να παρουσιάσουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα προς τιμή των πολιούχων της  πόλης, Αγίου Θεοδώρου και Αγίου Λαυρεντίου.
Η θερμή υποδοχή τόσο από τη Πρόεδρο της Κοινότητας  κ.Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και από τον Δήμαρχο Robert Fusco, τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Ιταλία κ.Domenico Memmitti και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ.Luciano Loiacono μας έκανε να αισθανθούμε τόσο οικεία, σαν να γνωριζόμαστε από παλιά.
Η βροχή μας συνόδευε σ' όλες μας τις μετακινήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας (4/9/2010) και θύμιζε Επτανησιακό τοπίο κατά τις φθινοπωρινές μέρες. Αργά το απόγευμα όμως, ο καιρός αποφάσισε ν' αλλάξει διάθεση, καλυτέρεψε, και μας οδήγησε στο τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο πάλκο που είχε στηθεί για τις ανάγκες της παρουσίασης.
Οι δρόμοι της πόλης είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, με κατεύθυνση το λιμάνι του Μπρίντιζι όπου είχε στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με άσπρες τεράστιες σκηνές, παρατεταγμένες δεξιά κι αριστερά από το κεντρικό σημείο της γιορτής και πλανόδιους πωλητές με τα κιόσκια τους απλωμένα να πουλούν κάθε λογής καλούδια, παιχνίδια, υφάσματα και πολλά άλλα.
Η περιφορά των λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου έγινε με ένα τρόπο ξεχωριστό, που μας έκανε να νιώσουμε δέος και κατάνυξη, τοποθετημένα σε σκάφος όπου έσκιζε τα νερά της θάλασσας, ακολουθούμενο από πολλά μικρά βαρκάκια, το ένα πίσω από το άλλο, συνοδεύοντας την λιτανεία.
Βεγγαλικά άστραψαν και γέμισαν τον ουρανό με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, γεμίζοντας τα μάτια μας με υπέροχα σχήματα αλλά και τις ψυχές μας με μοναδικά συναισθήματα. Το cd έπαιζε Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και καλούσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση από το Σύλλογο Παραδοσιακών και Λαογραφικών Ερευνών «ΔΡΩΜΕΝΑ» που εκπροσωπούσε την ''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'', στην πρώτη της αυτή συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό.
Η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας συγκινημένη, καλωσόρισε την ομάδα μας κι αφού αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με την Πρόεδρο της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''  κ.Ελένη Κονοφάου, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης με την χορευτική ομάδα, που κέρδισε τις εντυπώσεις και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους. Δεκαέξι αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές απ' όλη την Ελλάδα, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στον υπαίθριο κατάμεστο από κόσμο χώρο, που χειροκροτούσε ενθουσιασμένος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορούς από την Κέρκυρα (ΠΕΡΑΤΖΑΔΑ, ΡΟΥΓΑ, ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ και τον χορό της ΝΥΦΗΣ) για να συνεχίσει με χορούς από τη Μικρά Ασία και το Βορειοανατολικό Αιγαίο (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΡΤΟΣ γύρισμα σε ΜΠΑΛΛΟ, ΑΪΔΙΝΙΚΟΣ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ, ΠΑΤΗΜΑ ή ΠΑΤ΄ΜΑ, ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΟ & ΑΡΓΟ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΙΚΟ) και να κλείσει με χορούς από την Κρήτη (ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΟΣ ή ΞΕΝΟΜΠΑΣΑΡΗΣ γύρισμα σε ΣΙΓΑΝΟ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΩΤΗΣ ή ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ, ΣΥΡΤΟΣ (ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ), ΛΑΖΟΤΗΣ, ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ, ΕΘΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ). Στα μεσοδιαστήματα της παρουσίασης γινόταν αναφορά στους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας από την Πρόεδρο κ.Ελένη Κονοφάου στα Ελληνικά και την δικηγόρο κ.Kakia Cataldi στα Ιταλικά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου.
Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ο κόσμος παρέμεινε έως το τέλος της παρουσίασης φανερά ενθουσιασμένος με την εκπροσώπηση της ''ΕΝΩΣΗΣ'' και τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ελλάδας.
Η βραδιά έκλεισε με τους συμμετέχοντες να δειπνούν σε τοπικό Ιταλικό εστιατόριο με χορό και τραγούδι κι έντονη την αίσθηση της σύσφιξης των σχέσεων με τους Έλληνες του Εξωτερικού. Η υπόσχεση της αντάμωσης σε άλλη μεταγενέστερη εκδήλωση δόθηκε απ' όλους, καθώς οι στιγμές που ζήσαμε θα μείνουν για πάντα αξέχαστες στο μυαλό και την καρδιά μας.
Στην επιστροφή μας, τα πρόσωπα όλων μας έδειχναν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό από την άψογη φιλοξενία, τη ζεστασιά των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί μας και την αγάπη τους για κάθε τι Ελληνικό.
Αξίζει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό, τον Δήμαρχο του Brindisi κ.Robert Fusco, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ.Luciano Loiacono, την Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας κ.Μαρία Θεοδωρίδου, τον κ.Silvano Cataldi, και την κ.Kakia Cataldi για την πολύτιμη βοήθειά τους στο σύντομο ταξίδι μας.
Ευχόμαστε από ψυχής τα καλύτερα σε όλους κι ελπίζουμε η συνεργασία μας αυτή, να είναι η αρχή μίας παντοτινής φιλίας με την ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΝΤΙΖΙ.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: