Επέτειος του «ΌΧΙ» - 28η Οκτωβρίου 2020

 

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940» δεν λειτουργεί απλώς ως ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον αγώνα των Ελλήνων να αντιμετωπίσουν την απειλή και να διατηρήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά και ως σύμβολο και υπόμνηση για όσα μπορεί να επιτύχει ένας λαός, με ενότητα και ομοψυχία, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον το επιτάσσει.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Χρόνια Πολλά Έλληνες!

Η παραδοσιακή φορεσιά του γάμου της Κέρκυρας στη σύγχρονη εποχή με Playmogreek

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση των Επτανήσων (Θεματική ενότητα: Παραδοσιακές Φορεσιές των Επτανήσων) και το πέρασμά τους στη σύγχρονη εποχή, από το χθες στο σήμερα, μέσω του παιχνιδιού (κούκλα-μινιατούρα) playmogreek, παρουσιάζει το 4ο νησί των Επτανήσων με την αποτύπωση της παραδοσιακής ενδυμασίας του γάμου της Κέρκυρας στη σύγχρονη εποχή με Playmogreek.

Η φωτογράφιση με τίτλο  «Κέρκυρα για προίκα σου έχεις πάρει χρυσάφι από τον ήλιο σου και ασήμι απ' το φεγγάρι»,  πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία, σε τοπόσημα της Αθήνας και συγκεκριμένα στην έδρα του Λυκείου Ελληνίδων, στο Λόφο του Λυκαβηττού και τα στενά της Πλάκας.

Στο φωτογραφικό υλικό εικονίζονται οι νεαροί Επτανήσιοι:  Παύλος Αργυρός και Νατάσσα Βραχλιώτη με παραδοσιακές φορεσιές του νησιού.


Φορέας Υλοποίησης - Επικοινωνίας:
Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Επιμέλεια Οργάνωσης: Ελένη Κονοφάου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ε.Ε.Ε.

Ιδέα – Επιμέλεια -Συντονισμός φωτογράφησης: Πέτρος Μήτσου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ε.Ε.Ε.

Φορέας παροχής ιματιοθήκης: Λύκειον των Ελληνίδων Αθηνών

Επιμέλεια ενδυμασιών: Αδαμαντία Νοτάρογλου

Φορέας Εκπροσώπησης: Εξωραϊστικός – Προοδευτικός Σύλλογος Βραγκανιωτίκων Κέρκυρας

Καλλιτεχνική δημιουργία playmogreek: Πέτρος Καμινιώτης

Φωτογράφιση-editing: Ειρήνη Χάλαρη

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιδέας και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών κα Ελένη Τσαλδάρη, καθώς επίσης τον υπεύθυνο της ανδρικής ιματιοθήκης κο Διονύση Λάβδα, και την υπεύθυνη της  γυναικείας  ιματιοθήκης κα  Πέννυ Σακκοπούλου του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και ανακοινώνει την πέμπτη φωτογράφηση με το νησί της Ζακύνθου.

 

 

 

 

 

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (Διαδικτυακή)

 

Αθήνα 14/10/2020
Αριθμ.Πρωτ: 50

 

ΠΡΟΣ
Εταίρους/Μέλη
της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Διαδικτυακή Ετήσια Τακτική Γεν. Συνέλευση Ε.Ε.Ε.»


Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας, καλεί τους/τα εταίρους/μέλη της να συνδεθούν διαδικτυακά στην ετήσια εξ' αναβολής δια ζώσης Γεν. Συνέλευση, σύμφωνα με όσα ορίζονται από το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 01/11/2020 και ώρα 19:00 με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

• Εκλογή Προεδρείου Γεν. Συνέλευσης
• Εισαγωγή - Διαγραφή μελών
• Διοικητικός Απολογισμός έτους 2019
• Οικονομικός Απολογισμός έτους 2019
• Έκθεση επιτροπής οικονομικού ελέγχου έτους 2019
• Έγκριση πεπραγμένων
• Λοιπά θέματα

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ετήσια διαδικτυακή Γεν. Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 08/10/2020 την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα ημερησίας διάταξης.
Παρακαλούνται τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Ε.Ε. που επιθυμούν να συμμετέχουν με τη διαδικασία της διαδικτυακής σύνδεσης να ενημερώσουν σχετικά την γραμματεία της Ε.Ε.Ε. στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως  και τις 30/10/2020 και ώρα 24:00.
Η Γεν. Συνέλευση διεξάγεται με ανοιχτή διαδικασία και έχουν δικαίωμα να την παρακολουθήσουν φίλοι της Ε.Ε.Ε. δίχως δικαίωμα ψήφου συμμετοχής.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2106017441 & 6946259240.

 

     Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

           Ο Πρόεδρος                                                                   Η Διευθύνουσα Σύμβουλος

Δημήτρης Πολλάτος                                                                    Ελένη Κονοφάου

 

Α΄ Αντιπρόεδρος : Ευάγγελος Γιαννουλάτος

Β΄Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Πομόνης

Γεν.Γραμματέας: Μαρία Γραμματικού

Ταμίας: Νικόλαος Γλυτσός

Βοηθός Γραμματέα : Αντζελίνα Αρκούδη

Βοηθός Ταμία: Εμμανουήλ Κασιμάτης

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Φώτης Σώλος

Σύμβουλοι: Γεώργιος Ανδριώτης

Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου

Ευαγγελία (Λίλιαν) Γαζή

Χρυσόστομος Μανιάς

------
 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

1)Για να συμμετάσχετε στη Γενική  Συνέλευση θα χρειαστεί να κάνετε «κλικ» στο σύνδεσμο «Συμμετοχή σε σύσκεψη του Microsoft Teams» που βρίσκετε στο τέλος  του μηνύματος αυτού. Αν έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή Teams στη  συσκευή σας, θα ερωτηθείτε αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε μέσω της  εφαρμογής, διαφορετικά θα χρειαστεί  να επιλέξετε «Συνέχεια σε αυτό το  πρόγραμμα περιήγησης».

Κατά τη σύνδεση θα σας ζητηθεί να  επιτρέψετε τη χρήση μικροφώνου και κάμερας. Επιλέξτε αποδοχή/επιτρέπεται και τέλος  εισάγεται το ονοματεπώνυμό σας και πατήστε το κουμπί «Συμμετοχή τώρα».

2)Θα πρέπει να συνδεθείτε τουλάχιστον  5 λεπτά πριν την έναρξη της Γ.Σ.

3)Στη Γ.Σ. δεν μπορούν να συνδεθούν περισσότερα των 200 ατόμων και ως  εκ τούτου, μόνο τα πρώτα 200 θα  έχουν την δυνατότητα σύνδεσης/συμμετοχής.

4)Με την είσοδό σας, το σύστημα θα σας  οδηγήσει στο «λόμπι» (περιμένετε για  λίγο στην οθόνη σας) και στη συνέχεια ένας  διαχειριστής θα σας συνδέσει στη Γ.Σ.

5)Κατά την είσοδό σας στη Γ.Σ. το  μικρόφωνο σας θα είναι κλειστό από  τους διαχειριστές και για να μιλήσετε  θα χρειαστεί να κάνετε «κλικ» στο χεράκι  που εμφανίζεται στην οθόνη και να  περιμένετε να σας δοθεί ο λόγος. Λόγω του ότι ενδέχεται να συνδεθούν/συμμετέχουν πολλά άτομα, παρακαλώ δείξτε  κατανόηση. Στην περίπτωση όπου υπάρξει καθυστέρηση για να σας δοθεί ο λόγος, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το chat.

6)Όταν σας δοθεί ο λόγος, πατήστε στο  εικονίδιο του μικροφώνου για να το  ανοίξετε, θα έχετε 2 λεπτά για να αναπτύξετε το θέμα ή να καταθέσετε την  ερώτησή σας. Αν χρειάζεστε επέκταση χρόνου, θα χρειαστεί να ενημερώσετε τους διαχειριστές πριν λήξει το δίλεπτό  σας.

7)Παρακαλούμε να είσαστε κόσμιοι, διαφορετικά οι διαχειριστές για  λόγους προστασίας της ομαλής  διεξαγωγής της Γ.Σ. διατηρούν το δικαίωμα  να σας κλείσουν το μικρόφωνο ή να σας αποβάλουν από τη Γενική Συνέλευση ανά  πάσα στιγμή.

8)Με τη συμμετοχή/σύνδεσή σας  αποδέχεστε την επεξεργασία των  προσωπικών σας δεδομένων (δημόσια εμφάνιση, ονοματεπώνυμο)  όπως αυτά έχουν διατεθεί από μέρους σας στην Ε.Ε.Ε. με αποκλειστικό  σκοπό τη χρήση τους στην ομαλότητα της  Γενικής συνέλευσης.

9)Με τη συμμετοχή/σύνδεσή σας  αποδέχεστε την βιντεοσκόπηση της  Γ.Σ. η οποία θα  καταχωρηθεί και αποθηκευτεί σε  ασφαλές ψηφιακό μέσο για αποκλειστική χρήση της Ε.Ε.Ε.  Κατά τη  βιντεοσκόπηση θα είναι φανερά τα  προσωπικά σας δεδομένα (όπως αναφέρονται παραπάνω) και θα εμφανίζεται  το πρόσωπο σας. Η βιντεοσκόπηση δεν θα  δημοσιοποιηθεί  και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αρχείο καταγραφής των  πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης. Παραμένει σε πρόσβαση στους έχοντες  έννομο συμφέρον και δύναται να δοθεί  σε αρμόδιες δικαστικές αρχές εφόσον αυτό απαιτηθεί νομικώς.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:  Συμμετοχή σε σύσκεψη του Microsoft Teams

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ.Σ.

 

Η παραδοσιακή φορεσιά των Παξών στη σύγχρονη εποχή με Playmogreek

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση των Επτανήσων (Θεματική ενότητα: Παραδοσιακές Φορεσιές των Επτανήσων) και το πέρασμά τους στη σύγχρονη εποχή, από το χθες στο σήμερα, μέσω του παιχνιδιού (κούκλα-μινιατούρα) playmogreek, παρουσιάζει το 3ο νησί των Επτανήσων με την αποτύπωση της παραδοσιακής φορεσιάς, γυναικείας και ανδρικής, από τη λαϊκή παράδοση των Παξών.

Χαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας για την 21η Μαΐου

Σε κάθε επέτειο της ένωσης με την Ελλάδα, οι Επτανήσιοι έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τη μεγάλη μας συνεισφορά στην σύγχρονη Ελλάδα όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό και τον πολιτισμό. Οι Επτανήσιοι έφεραν στην Κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας την εμπειρία τους από πολιτικούς, εθνικούς και κοινωνικούς Αγώνες. Τα πρώτα βήματα του Κοινωνισμού (Σοσιαλισμού) στην Ελλάδα συνδέονται με ονόματα Επτανησίων: του Π. Πανά, του Ρόκου Χοϊδά, του Δρακούλη και του Μαρίνου Αντύπα.  

Έφεραν μαζί τους στην Ελλαδική Κοινωνία μία Πνευματική Παράδοση, που εκφράζεται με ονόματα όπως ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης, ο Παύλος Καλλιγάς κι άλλοι.Επίσης, έφεραν μία λαμπρή κι επιβλητική Ποιητική Κληρονομιά (με κορυφαίο όνομα τον Σολωμό) κι ώριμο το Αίτημα γι' αναγνώριση της δημοτικής γλώσσας ως μέσου σκέψης κι έκφρασης των Νεοελλήνων.  

Γιά πρώτη φορά σε ακαδημαϊκή εκδήλωση στον Ελλαδικό χώρο έγινε επίσημα δεκτή από Πανεπιστημιακές Αρχές η επιλογή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δέχεται να είναι Ομιλητής στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου μόνο με γλωσσική έκφραση τη δημοτική. 

Σήμερα οι Επτανήσιοι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Καλούμαστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον των νησιών μας υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η ερημοποίηση είναι μία υπαρκτή απειλή η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο. Ή Πανδημία του κορονοϊού είναι μία φάση η οποία θα την ξεπεράσουμε με αισιοδοξία και συνεργασία. 

Το φυσικό κάλλος των Ιονίων νήσων είναι ένας πλούτος για μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τους απογόνους τους, αποτελεί πηγή υγείας, έμπνευσης και οικονομικής ανάπτυξης. Κάθε νησί από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα έχει τη δική του ομορφιά και συνάμα τα νησιά μεταξύ τους συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά. Προστατεύοντας το φυσικό κάλλος δηλαδή το περιβάλλον των Ιονίων νήσων, προστατεύουμε την υγεία μας και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός είναι ένας βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας των ιονίων νήσων.  

Δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική οικονομική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου χωρίς να υπάρχει ισχυρό πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Η ηθική στις επιχειρήσεις τόσο τις εμπορικές όσο και τις τουριστικές μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει μεγάλο κέρδος για τους επτανήσιους δημιουργώντας σταθερούς και πιστούς καταναλωτές. Ο συνδυασμός της ηθικής και της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ένα τοπίο με ανώτερο φυσικό κάλλος, δημιουργεί συνθήκες ιδανικής διαβίωσης για τους επτανήσιους και συνθήκες ιδανικής διαμονής για τους επισκέπτες τουρίστες. 

Δεν είναι μόνο οι ξαπλώστρες, τα μπαράκια και οι παραλίες πολιτισμός και μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Είναι τα ήθη και οι παραδόσεις μας μέσα στους αιώνες, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά μας και να τους πούμε ότι φανήκαμε αντάξιοι της ιστορικής μας ευθύνης ως Επτανήσιοι, ως Έλληνες. Να προστατεύσουμε τον πυρήνα της κοινωνίας που λέγεται οικογένεια, πίστη στην πατρίδα και στις αιώνιες πανανθρώπινες αξίες. 

 

Δημήτρης Πολλάτος
Πρόεδρος ΕΕΕ

Η ΕΕΕ τιμά την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με μία ιστορική έκδοση

2

Η Βουλή της Επτανήσου επικυρώνει τη συμφωνία του Λονδίνου.
Το ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1863).
Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας.

 

Με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας προχωρά σε μία ιστορική έκδοση, φόρο τιμής στην 21η Μαϊου 1864.Το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα Πολιτικές διαπραγματεύσεις και ευρωπαϊκή επιτήρηση", το οποίο υπογράφει η ιστορικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα που συνδέονται με την τελική συνθήκη της Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020  από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.

Καθώς οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν επέτρεψαν η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανήμερα της Επετείου, προχωρούμε σε προδημοσίευση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"«Ένωσις εψηφίσθη παμψηφεί άνευ επιφυλάξεως. Απάντησις εγένετο υπό του Κοινοβουλίου εις τον Αρμοστήν. Δοξολογία επίσημος υπό του Μητροπολίτου. Άπειρος ενθουσιασμός.» Με τις παραπάνω φράσεις ανακοινώθηκε στη Β΄ Εθνική Συνέλευση, στην Αθήνα, η απόφαση της ΙΓ΄ Ιονίου Βουλής για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με το Ψήφισμα της 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1863. Στη σημαντική αυτή στιγμή για το εθνικό ενωτικό κίνημα στα Επτάνησα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να επικυρώσουν μία ειλημμένη έξωθεν απόφαση, αγνοώντας παντελώς τους όρους υλοποίησης της Ένωσης. Η οριστική απόφαση για την άρση του καθεστώτος της βρετανικής προστασίας και την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα είχε ληφθεί έναν χρόνο πριν, συγχρονισμένη με την έξωση του Όθωνα και το ζήτημα της διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Αν την προηγούμενη δεκαετία η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα νησιά θα σήμαινε, ίσως, πολιτική ήττα της αποικιοκράτιδος και, σίγουρα, ένα κακό προηγούμενο για τις λοιπές κτήσεις της, η νέα συγκυρία στο ελληνικό βασίλειο επέτρεψε την πλέον επωφελή διαχείριση του επτανησιακού ζητήματος, κυρίως, για τη βρετανική διπλωματία αλλά και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καθεστώτος της προστασίας το 1815. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι και την επίσημη παράδοση των νησιών στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864, σειρά διαπραγματευτικών διαδικασιών και διπλωματικών πράξεων αναδεικνύουν το σκεπτικό και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών στην υπάρχουσα συγκυρία, ερμηνεύοντας, έτσι, τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Ένωση.

Εντός αυτού του πλαισίου, και με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το υπό έκδοση βιβλίο, με άξονα τα άρθρα της τελικής συνθήκης Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864, επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ποικίλα ζητήματα που συνδέονταν με τη διάδοχη κατάσταση, τόσο για τους ιόνιους πολίτες όσο και για το ελληνικό κράτος, υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας."

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε μετά την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που έκανε λόγο για «εκσυγχρονιστική δικτατορία» του Ιωάννη Καποδίστρια, κρίνουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο,  ως Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, να αναφερθούμε στη σπουδαία αυτή ιστορική προσωπικότητα των Επτανήσων, παρ’ό,τι η διεθνής βιβλιογραφία έχει σκιαγραφήσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλήθη από την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας με θητεία επτά ετών. Πράγματι, ανάμεσα στις ενέργειες που προέβη κατά την διακυβέρνησή του ήταν και η αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας. Τον καθιστά αυτό δικτάτορα; Μπορεί να ιδωθεί η κίνηση αυτή εκτός ιστορικού πλαισίου και με αναχρονισμό; Έχει κάποια ομοιότητα η σύσταση ενός κράτους εκ του μηδενός – και με τις συνθήκες που συστάθηκε το ελληνικό – με τη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα; Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά.

Τον Ιανουάριο του 1828 ο Κυβερνήτης της Ελλάδας ανέλαβε να συγκροτήσει Κράτος ευρισκόμενος αντιμέτωπος με το χάος. Μία χώρα χωρίς οικονομία, παιδεία, υγεία, στρατό και κυρίως χωρίς... σύνορα. Τουλάχιστον όχι αυτά που δικαιούτο και επεδίωκε.

Μέσα σε τριάμισυ χρόνια ο Καποδίστριας τα κατάφερε: έβαλε στο νέο κράτος τα θεμέλια για θεσμούς, οικονομία, στρατό.  Αξιοποιώντας την διεθνή επιρροή του το κράτος αυτό απέκτησε σύνορα, έστω και στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, και ζητούσε πλέον από τις Μεγάλες  Δυνάμεις της εποχής  να ενταχθούν σε αυτό και άλλα τμήματα του Ελληνισμού, τα οποία είχαν επαναστατήσει. Μέχρι να ορθοποδήσει το νεογέννητο κράτος –το οποίο επί της ουσίας ήταν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση - επέλεξε να αναστείλει την εφαρμογή του Συντάγματος. Είχε άλλη επιλογή;

Παρ’ ότι η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, η δολοφονία του - με την οποία έληξε βίαια η κατά γενική ομολογία των ερευνητών της Ιστορίας επιτυχημένη διακυβέρνησή του – μάλλον απαντά στο ερώτημα. Το βέβαιο είναι ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι επρόκειτο για έναν σφετεριστή της εξουσίας που τον ενδιέφερε η δόξα και το χρήμα. Το πρώτο το διέθετε ήδη και το δεύτερο το απαρνήθηκε για να υπηρετήσει τον τόπο του. Δεν δέχτηκε καμία αμοιβή από το ελληνικό κράτος και ζούσε λιτά με δικά του χρήματα, μη θέλοντας να προκαλέσει έναν λαό που υπέφερε.

Κατανοούμε ασφαλώς, ότι όλες οι ιστορικές προσωπικότητες που καθόρισαν την πορεία αυτού του τόπου βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορικής ανάλυσης και του ιστορικού διαλόγου χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η Θέση που εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να μεταβάλλεται χωρίς ισχυρή και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση.

Αναμένουμε ότι στις επίσημες τοποθετήσεις κατά την διάρκεια των εορτασμών θα αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια χωρίς αναχρονισμούς και αναθεωρήσεις. Στους εορτασμούς αυτούς είναι αυτονόητο ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας έχει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι "δικτάτορα".

Δεν ξεχνούμε τη ρήση του Σολωμού «Εθνικό το Αληθές», όπου το Αληθές τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καλό Πάσχα με υγεία!

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Πολλάτος, τα μέλη και οι επιτροπές των νησιών του Δ.Σ., η Διευθύντρια Ελένη Κονοφάου και η συντακτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού myEptanisa, η Έφορος Εύη Ρούτουλα και τα μέλη της επιτροπής εποπτείας της Ιονίου Βιβλιοθήκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πέτρος Μήτσου, η επιτροπή οργάνωσης της φιλανθρωπικής δράσης "Στηρίζουμε τα όνειρα των νέων" και οι εξωτερικοί συνεργάτες της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας:
 
Εύχονται το Αναστάσιμο Φως του Κυρίου να γιατρέψει σύντομα τις πληγές από το ύπουλο χτύπημα του αέναου εχθρού, στον παγκόσμιο χάρτη της υγείας.

 

Ευχές για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 2020

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας απευθύνουμε φόρο τιμής για την Εθνική μας εορτή.

Σήμερα η γαλανόλευκη κυματίζει διαφορετικά, ο Εθνικός ύμνος ακούγεται πιο δυνατά στις καρδιές μας.

Η παραδοσιακή γιορτινή φορεσιά της Κεφαλονιάς στη σύγχρονη εποχή με Playmogreek:

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη λαϊκή παράδοση των Επτανήσων (Θεματική ενότητα: Παραδοσιακές Φορεσιές των Επτανήσων) και το πέρασμά τους στη σύγχρονη εποχή, από το χθες στο σήμερα, μέσω του παιχνιδιού(κούκλα-μινιατούρα) playmogreek, παρουσιάζει το 2ο νησί των Επτανήσων με την αποτύπωση της γιορτινής φορεσιάς, γυναικείας και ανδρικής, από τη λαϊκή παράδοση της πανέμορφης Κεφαλονιάς.