Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στα Επτάνησα γεννήθηκε στα 1800 η Ιόνιος Πολιτεία η οποία μπορεί να διατηρήθηκε μόνο 7 χρόνια αλλά υπήρξε το πρώτο Ελληνικό κρατίδιο με δική του σημαία και βουλή .Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός κέρδισε το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

«Η Επτάνησος υπήρξε για την Ελλάδα στα χρόνια της επανάστασης η στοργική και γενναία καρδιά της. Η καρδιά που αγκάλιασε τον πόνο των καταδιωγμένων, δέχτηκε αναρίθμητους πρόσφυγες, τους παρεχώρησε προστασία, τους έδωσε παρηγοριά, τους γλύτωσε από την σφαγή και τον όλεθρο». (Βερύκιος, Σπύρος στο βιβλίο του «Επτανησιακοί παλμοί και αγώνες του 21»). Αξιοσημείωτη μάλιστα υπήρξε η συμπαράσταση των Κεφαλλονιτών στους Σουλιώτες πρόσφυγες, που είχαν καταφύγει στο νησί μετά την παράδοση της Κιάφας (Ιούλιος 1822).

Τα μέλη της φιλικής εταιρείας στα Επτάνησα αγνόησαν του Βρετανούς οι οποίοι πήραν τρομοκρατικά μέτρα αποτροπής συμμετοχής των Επτανήσιων στην Επανάσταση στην μητέρα Ελλάδα. Οι Επτανήσιοι μέλη της φιλικής εταιρείας εμψύχωσαν τους συμπολίτες τους και εργάστηκαν θαρραλέα για τη συγκέντρωση και αποστολή χρημάτων και πολεμοφοδίων, για τη στρατολόγηση εθελοντών, για την περίθαλψη και στέγαση των προσφύγων και των οικογενειών τους που ήρθαν από την κυρίως Ελλάδα αποτέλεσμα των μαχών.

Ως Έλληνες – Επτανήσιοι έχουμε στην καρδιά μας την πατρίδα μας και σε κάθε δύσκολη στιγμή αγωνιζόμαστε και την στηρίζουμε. Είναι σημαντικό να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, στις νέες γενιές το πνεύμα των αγωνιστών του 1821. Πράγματι χάριν στην αποφασιστικότητα και αυτοθυσία των ηρώων μπορούμε εμείς σήμερα να αγωνιούμε για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας μας και υπάρχουμε, είμαστε εδώ να υπερασπιζόμαστε τις έννοιες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αντίστασης κατά του δυνάστη. Υπάρχουμε να αγωνιζόμαστε, να δημιουργούμε.

Έχουμε χρέος να μπορούμε να στεκόμαστε με υπερηφάνεια κοιτώντας την Ελληνική σημαία, φορέα της ένδοξης ιστορίας μας, της ταυτότητας μας ως έθνος που επιβίωσε από την Τουρκική σκλαβιά και μπορέσαμε με αρχή το 1821 (είχαν προηγηθεί βεβαίως κι άλλες προσπάθειες) να βγούμε νικητές δημιουργώντας με αίμα και αγώνες ένα αυτόνομο κράτος.

Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 είναι καμπάνες αφύπνισης που κρούουν ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, η Μπουμπουλίνα, οι ήρωες μας, φωνάζουν θαρρείς από τους τάφους τους – “κάντε τους αγώνες μας να έχουν νόημα, πάντα ψηλά το κεφάλι, με το χέρι στην καρδιά τιμάτε τα σεβάσματα των προγόνων σας, επιτρέπεται να πέφτετε επιβάλλεται να σηκώνεστε,  βαστήξτε γερά την Ελλάδα στα χέρια σας». Για κάθε Ελληνόπουλο που γεννιέται και προοδεύει ένας πρόγονος, ένας ήρωας κοιτάει από ψηλά και χαμογελά…..

 

Χρόνια πολλά, ζήτω το 1821, ζήτω το έθνος! 

ΕΛΛΑΣ ΕΣΣΑΕΙ ΗΡΩΩΝ ΜΗΤΗΡ.

 

Δημήτρης Πολλάτος

Πρόεδρος Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας